Jola Dekker

Yoga is voor mij een essentieel onderdeel van mijn dagelijks leven. Ik ben pas op latere leeftijd in aanraking gekomen met Yoga.

Graag had ik op veel jongere leeftijd begonnen omdat ik nu weet wat een verrijking het geeft, zowel fysiek als mentaal. Vooroordelen als  “zweverig en passief”  die mij tegenhielden, bleken volledig onterecht.

Doordat ik zo gepakt werd door de positieve effecten van Critical Alignment Yoga, heb ik besloten de opleiding tot Yogadocent  te volgen. Mijn ervaring is dat aan deze vorm van Yoga geen eind leeftijd hangt. Integendeel, juist als je ouder wordt kan je  aan plekken in het lichaam waar de mobiliteit is afgenomen door spanning of door voorkeurshoudingen, weer beweeglijkheid en ruimte  teruggeven.  Ouder worden hoeft zo niet te betekenen dat we beperkingen in het bewegen zonder meer gaan accepteren door juist niets , of minder te doen.

Door de voorkeurshoudingen en het ouder worden gaan we steeds meer voorover leven, met als gevolg dat het borstgebied zich wat intrekt.  Dit gaat niet alleen ten koste van de (adem)ruimte in de borst. Het borstgebied is immers ook de plek van waaruit wij communiceren met de mensen en de wereld om ons heen.

Op een milde onderzoekende manier gaan we in de Yogales met behulp van tools naar de plekken toe waar spanning zich heeft vastgezet en de mobiliteit is afgenomen, met als doel daar spanning los te laten. Het effect is heel fijn, fysiek kunnen ervaringen als ruimte en lichtheid weer bij je terugkomen, hetgeen ook op mentaal gebied merkbaar is.  Als het borstgebied zich gaat openen, kan daar de adem weer vrij en licht gaan stromen en kun je je weer met de mensen en de wereld om je heen verbinden .

Die positieve effecten blijven doorgaan. Ik word daar heel blij van , ook als ik dit zie bij mijn leerlingen.

Voel je welkom om eens samen die ruimte in te stappen.

Jola