Lizzy Bas

Yoga is voor mij een moment waarop ik thuis kom bij mezelf. Wat bedoel ik daarmee? Misschien herken je het volgende wel.

Hoe vaak ben ik gedachten niet bezig met wat ik te doen heb, ben ik plannen aan het maken of denk ik terug aan wat gisteren is gebeurd. Ik ben me dan niet of nauwelijks bewust van wat ik voel of wat mijn lichaam mij te vertellen heeft. Mijn bewustzijn zit dan in mijn hoofd en niet in mijn lichaam. Hoe fijn is het dan om een yogales te volgen waarin de aandacht vanuit mijn hoofd weer naar mijn lichaam gaat. Zo vergroot mijn bewustzijn. Alles doet weer mee, hoofd en lichaam. Door mijn ademhaling en yogahoudingen (asana’s) op elkaar af te stemmen voel ik de energie weer stromen. Dan de rust te ervaren die daar op volgt. Om daarna weer naar huis te gaan en tijdens de week momentjes te pakken waarop ik stil sta bij mijn ademhaling en luister, luister naar wat mijn lichaam mij te vertellen heeft.

Wat ik veel hoor. Yoga is niet iets voor mij, ik ben helemaal niet lenig. Zo jammer want dat is niet waar yoga over gaat. De yogahoudingen helpen je om in het moment te zijn zodat je kunt waarnemen hoe het met je is. Natuurlijk daag ik je daarbij uit. Als je niks voelt, gebeurt er ook niks. Maar hoever je daarbij gaat bepaal jezelf en is afhankelijk van wat bij jouw lichaam past. In de yogales bewegen we niet vanuit ambitie, van wat ons hoofd vindt dat je zou moeten kunnen, maar vanuit luisteren naar wat jouw lichaam nog oké vindt. En ja je wordt er leniger, soepeler en krachtiger van, wat natuurlijk alleen maar fijn is, maar het is geen doel op zich.

Je bent van harte welkom in de les.

ryt-200-150x150