Enter your keyword

Fascia Fit Yoga

Fascia Fit Yoga

Fascia is het officiële woord voor bindweefsel.

Het bindweefsel is een groot communicatie netwerk, dat elke cel, spier, orgaan, weefsel omvat en verbindt. Het zorgt er ook voor dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijvingen langs elkaar heen kunnen bewegen. Door druk en trekkrachten wordt een zuur aangemaakt dat het vermogen heeft om veel vocht aan te trekken. Dit vocht zorgt ervoor dat cellen goed kunnen blijven functioneren. Er worden continu nieuwe cellen geboren en oude cellen sterven af. Om de functie en alle informatie in de cel goed te kunnen doorgeven is het belangrijk dat de cel niet uitdroogt en verschrompelt, maar “juicy” blijft.  De doorstroming in het lichaam wordt verbeterd.

Tijdens de Fascia Fit les wordt gebruik gemaakt van o.a. de massage ballen, de fasciaroller, de yoga strip en rug rol. Na de les heb je letterlijk en figuurlijk een lichter gevoel.
De effecten van de oefeningen:

*verlicht pijn
*verbetert de adem functie
*vermindert stress
*efficiëntere bewegingspatronen
*meer energie
*verbetert je houding en je prestaties

De les is geschikt voor iedereen!                                  

Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga is een yogavorm die al werd beschreven door Patanjali in zijn Sutra’s .
Het is vermoedelijk al 5.000 jaar oud. Het hedendaagse Ashtanga yoga kwam naar het westen door
Sri K. Pattabhi Jois die het begon te studeren op zijn 12e bij zijn Guru Sri Krishnamchary.
Vandaag de dag worden er nog mensen opgeleid door zijn zoon, Manju Jois.

Ashtanga betekent de acht ledematen of het achtvoudige pad. 

• Yama (morele code – zelfbeheersing)
• Niyama (zuivering en leer)
• Asana (integratie van lichaam en geest door fysieke activiteit)
• Pranayama (beheersing van de ademhaling)
• Pratyahara (beheersing van de zintuigen)
• Dharana (concentratie)
• Dhyana (meditatie)
• Samadhi (contemplatie – de stille staat van gedachteloos bewustzijn)

Het is anders dan de meeste andere vormen van yoga in het westen. Door middel van vinyasa’s ( vloeiende bewegingen) worden de asana’s (statische houdingen) aaneengeschakeld. Er wordt gewerkt met de Ujjayi ademhaling. Dit is een speciale vorm van ademhalen die ook wel wordt omschreven als oceaanademhaling. Hierdoor ontstaat er een bijzondere warmte (prana = levensenergie). Het lichaam gaat zweten en er ontstaat een goede doorbloeding. Afvalstoffen worden afgevoerd, spieren, pezen, zenuwen, klieren, botten en organen worden versterkt. Maar ook op het geestelijke vlak zorgt het voor bewustwording. De ademhaling trekt je aandacht naar binnen. Door het beheersen van de ademhaling komen lichaam en geest tot rust.

“Yoga is 99% practice, 1% Theory”
Pattabhi Jois

Hoewel Ashtanga yoga fysiek veeleisend kan zijn, ligt de nadruk niet op spierkracht ontwikkelen of jezelf verder in een houding duwen, met wilskracht. De nadruk in Ashtanga ligt bij de adem. „ BREATH IS YOGA” De Ujjayi adem moet lang zijn, en diep resoneren aan de achterkant van de keel en toch ontspannen aanvoelen. Elke beweging is een inademing of uitademing, en elke asana wordt vijf ademhalingen aangehouden.

De ademhaling techniek wordt beschouwd als „ het huwelijk van adem en beweging”. 

Daarnaast maak je gebruik van „Drishti’s”. 

Drishti is een punt waar je naar kijkt of op focust. Maar het doel hier is niet ons fysieke kijken naar je Drishti maar om je aandacht te focussen op de details van de oefening, de adem, de bandha’s en de geest.  Het geheel resulteert in een verbeterde circulatie, een licht en sterk lichaam, en een rustige, vrije geest.

Na de staande reeks komt de zittende reeks asana’s (houdingen) die aan elkaar vloeien door de Vinyasa (flow, synchroniteit van ademhaling en beweging). Ashtanga vinyasa zorgt dat de levensenergie (prana) vloeit, stroomt en ademt. Ashtanga Yoga is een intensieve vorm van yoga. Het doel is zoals bij elke vorm van yoga, Samadhi, ( contemplatie – de stilte van gedachteloos bewustzijn). Door het beoefenen van een vaste reeks houdingen, met de juiste ademhaling, kan je je zintuigen naar binnen trekken, je ogen sluiten. Je lichaam en geest vloeien samen en de workout wordt een meditatie in beweging. 

“Practice and all is coming”
Pattabhi Jois.